Nyheter Solceller Solpaneler

Nya regler hotar solcellsboomen: Villaägare kan tvingas betala upp till 93 000 kr för nätanslutning

En ny kontrovers har blossat upp kring anslutning till elnätet för villaägare som planerar att installera solceller. Statliga Energimarknadsinspektionens (Ei) senaste beslut kan innebära betydande ekonomiska påfrestningar för husägare som nu kan tvingas betala höga avgifter – ibland upp emot 93 000 kronor – till sina lokala elnätsbolag. Detta kan sätta käppar i hjulen för den svenska solcellsutbyggnaden, varnar branschexperter.

Kritiken från solcellsbranschen: “Orimliga konsekvenser”

Den nya praxisen har mötts med skarp kritik från solcellsbranschen, där flera aktörer ser farhågor om att utvecklingen av solenergi i Sverige kan komma att bromsas kraftigt. Oskar Öhrman, teknisk ansvarig på Svensk Solenergi, uttrycker stark skepsis mot beslutet:

– Det här kan få orimliga konsekvenser för villaägare som tvingas stå för kostnaden av en elnätsförstärkning. Tidigare ansågs det inte vara en ny anslutning om solcellsinstallationen skedde inom befintlig huvudsäkring. Att frångå den tidigare praxisen kommer att drabba många hushåll hårt, säger Öhrman till Dagens Industri.

Det är alltså inte längre bara kostnaden för själva solcellsanläggningen som villaägare behöver tänka på. De som bor i områden där elnätet behöver uppgraderas för att hantera den extra belastningen kan nu få en oväntad räkning från elnätsbolaget.

SolarSpect Sverige AB: “Ansvariga måste tänka om”

Även SolarSpect Sverige AB uttrycker stor oro över de nya reglerna och hur de kan påverka solcellsutvecklingen i landet. Företaget är kritiskt till att villaägare tvingas bära kostnaden för elnätsförstärkningar som krävs i samband med solcellsinstallationer.

– Att lägga en sådan kostnad på kunden är helt orimligt. De ansvariga måste ta sig i kragen och tänka om, annars riskerar vi att solcellsutbyggnaden i Sverige bromsas kraftigt!

Eibeslut: En ny era för nätavgifter

Bakgrunden till detta ärende går att spåra till två specifika fall i Kristianstad där bolaget C4 Elnät AB krävde avgifter på över 100 000 kronor för att ansluta solcellsanläggningar. I ett av fallen nådde beloppet nästan 1,1 miljoner kronor. Kunderna protesterade och anmälde kraven till Ei, som i sin roll som tillsynsmyndighet beslutade att elnätsbolagen hade rätt att ta ut anslutningsavgifter, men att de krävda summorna var för höga. Resultatet blev en sänkning av avgifterna, men fortfarande är det ett kännbart slag för villaägare – upp till 93 000 kronor i vissa fall.

Ei bekräftar för Dagens Industri att de nya besluten innebär en ny praxis. Detta trots att det i ellagen finns bestämmelser om att en elanvändare med ett abonnemang för en säkring om högst 63 ampere inte ska betala någon anslutningsavgift för en produktionsanläggning som uppfyller vissa krav.

– Det stämmer. Men det finns EU-regler som enligt vår tolkning trumfar den svenska lagstiftningen i de här fallen, säger Jerker Sidén, analytiker på Ei, som fattade de båda besluten, till Dagens Industri.

Solcellsutbyggnaden kan stanna upp

Enligt Jerker Sidén förstår Ei den oro som branschen uttrycker, men myndighetens roll är att tolka lagstiftningen. Han öppnar för att framtida solcellsutbyggnad kan påverkas negativt om inte regelverket ändras:

– Vi kan inte utesluta att solcellsutbyggnaden kan drabbas. Men vi följer den lagstiftning som finns, och för att återgå till den tidigare praxisen krävs en förändring av regelverket, säger Sidén till Dagens Industri.

“Solceller ska behandlas som elbilar”

Branschorganisationen Svensk Solenergi, genom sin vd Anna Werner, är särskilt kritiska till att villaägare som installerar solceller får bära ansvaret för kostnader som en nätförstärkning innebär, medan det i andra fall – till exempel vid laddning av elbilar – inte är hushållet ensamt som betalar för nödvändig uppgradering av elnätet. Werner poängterar att samma princip borde gälla för solceller:

– Det är orimligt att villaägare som installerar solceller ska behöva stå för tiotusentals kronor i avgifter, när deras grannar som laddar elbilar undviker samma kostnader. Laddning av elbilar kräver också ofta förstärkningar av nätet, men där bär inte hushållen kostnaden ensamma. Vi anser att det borde vara samma förhållande för solceller, säger Werner till Dagens Industri.

Vad händer nu?

Den nya praxisen från Ei riskerar att skapa en situation där villaägare avskräcks från att investera i solceller, trots regeringens mål om en ökad andel förnybar energi. För många kan avgifter på upp till 93 000 kronor vara den avgörande faktorn som får dem att dra i bromsen. Branschens framtid kan nu ligga i händerna på politiska beslut och ett möjligt omarbetat regelverk – annars kan Sverige snart stå inför en kraftig inbromsning av solcellsutbyggnaden.

Villaägare som står i valet att investera i solceller gör därför klokt i att noga överväga kostnaderna och ta kontakt med sina elnätsbolag för att förstå vad en anslutning skulle innebära för dem ekonomiskt. Energimarknadsinspektionen står fast vid att deras roll är att tolka nuvarande lagar, men pressen från solcellsbranschen ökar.

X